Muzikale leiding

Stef Collignon (1965) kreeg op jonge leeftijd al piano- en vioollessen, maar leerde ook slagwerk spelen in het plaatselijke harmonieorkest. Zijn vioollerares liet hem talloze concerten en repetities bijwonen en wakkerde daarmee de liefde voor klassieke muziek aan. Nog tijdens zijn studie Engelse taal- en letterkunde belandde hij in de (klassieke) muziekindustrie, bij het platenlabel Philips Classics. Later was hij werkzaam in diverse culturele functies, onder meer als festivaldirecteur van het Haagse Festival Classique, juryvoorzitter van de klassieke Edisons en (mede)bedenker van het televisieprogramma De Tiende van Tijl.

Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich als dirigent. Als 16-jarige dirigeerde hij al het jongerenkoor van de plaatselijke kerk; tijdens zijn studie volgde hij enkele directielessen bij Jules van Hessen, fungeerde hij als orkestrepetitor, en werd vervolgens dirigent van Het Leiden English Choir and Orchestra.

Van het een kwam het ander:

Orkesten als Collegium Musicum Leiden, het Philips Symfonie Orkest, het orkest van het Koninklijk Conservatorium, Het Orkest Amsterdam en diverse kamerorkesten en ensembles stonden onder zijn leiding. Sinds de oprichting van Het Haags Kamerkoor Thinc is Stef daarvan de dirigent en sinds 2015 van Het Wagenings Symfonie Orkest/Het Andere Koor.

De repetities van HWSO en HAK zijn een genoegen; Stef brengt zijn enthousiasme voor muziek over op koor en orkest en het ontbreekt niet aan - al dan niet op waarheid gebaseerde - anekdotes.

Op onze concerten kunt u het resultaat komen beluisteren en misschien zelfs gemotiveerd worden onze gelederen te komen versterken..

(Foto: Patricia Steur)


Mark Toxopeus is onze steun en toeverlaat als het gaat om de koorrepetities.

Mark (1984) begon zijn professionele opleiding aan het Conservatorium van Arnhem bij Frank Peters. Vanaf 2002 studeerde hij bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2008 zijn Master-diploma behaalde. In 2004 won Mark een tweede prijs bij het Nationaal Concours van de Young Pianist Foundation, wat hem toegang verschafte tot masterclasses van grote pianisten als Idil Biret, Igor Roma en Jacques Rouvier. Verder werd hij uitgenodigd voor masterclasses van Leon Fleischer.

Mark is naast kamermusicus ook actief als liedbegeleider. Ook heeft hij ervaring als solist. Zo voerde hij het pianoconcert in G van Ravel uit met Het Wagenings Symfonie Orkest. Het programma werd uitgevoerd in Musis Sacrum in Arnhem en de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zijn doel is om vernieuwing te zoeken binnen de programmering door middel van het spelen van minder bekende werken, het zoeken naar verrassende combinaties en het maken van eigenzinnige arrangementen.

Mark is behalve pianist en arrangeur van het Rodion Trio ook een zeer verdienstelijk tuinman, taalpurist en amateurmeteoroloog.

Uitgebreide informatie over Mark inclusief concertagenda, foto’s en informatie over Mark’s andere activiteiten zijn te vinden op www.marktoxopeus.nl.


Michel Poels (Nijmegen, 10 mei 1968) studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium (HKU), waar hij op in 2019 zijn Master of Music behaalde. Als zanger won hij in 1994 het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, voor wat betreft zijn leeftijdscategorie. Van 1999 tot medio 2013 maakte Michel deel uit van o.a. Cappella Amsterdam. Op dit moment zingt hij incidenteel bij Vocalconsort Berlin. Michel Poels is een veel gevraagd zanger in muziektheaterproducties en heeft de meeste grote oratoriumwerken op zijn naam staan. Hij zong op festivals van internationale betekenis zoals November Music, Grachtenfestival en Musicmonat Basel.

Samen met Petra Ehrismann richtte hij Zangstudio Haarlem op, een organisatie die zich richt op samenwerking tussen professionals en amateurs in de regio Zuid-Kennemerland. Muziektheaterproducties van hun hand zijn: Kenau de Opera, Cajanus – een gigantische opera, die in de zomer van 2019 haar Finse première beleefde en Rossini.nu. Op dit moment werkt hij met de Russische regisseur Ekaterina Vasileva aan de nieuwe muziektheaterbeleving Cavalleria Rusticana die op 16 maart 2022 in Haarlem in première gaat.

Ook richtte hij in oktober van 2019 Zangstudio Delft op voor muziektheater in de regio Delflanden. In juni 2021 staat de Top 2000 Summer Scratch op het programma. De eerste muziektheaterproductie “Naundorff” zal in het voorjaar van 2023 op de planken staan.

Komend seizoen zal Michel deel uitmaken van de muziektheaterproducties Pilgrimdaughters, van de Schiedamse organisatie Intorno, en van Yeats – the Land of Heart’s desire, waar hij de titelrol van de dichter W.B. Yeats zal vervullen.

Michel Poels dirigeert het Kamerkoor van Zangstudio Haarlem, waarmee hij in maart van 2021 Misa a Buenos Aires (Misa Tango) van Martín Palmeri uitvoerde. Per februari 2020 is hij dirigent van KCOV Halleluja te Rotterdam. Op het programma staan een kerstconcert met o.a. delen uit de Messiah en Fantasia on Christmas Carols van Vaughan Williams en in april 2022 de Johannes Passion (maart 2021).

www.michelpoels.nl

www.zangstudiohaarlem.nl

www.zangstudiodelft.nl


Rachel Munneke (1991) musiceert al vanaf jonge leeftijd. Met panfluit als instrument nam ze tijdens haar tienerjaren meerdere malen deel aan het Prinses Christina concours waar ze verschillende prijzen behaalde. Ze kreeg coaching in kamermuziek en ensemblespel en deed de vooropleiding Panfluit aan het Conservatorium van Amsterdam op 16-jarige leeftijd waar ze zich verdiepte in moderne muziek. Ze vervolgde haar studie aan het Prins Claus Conservatorium van Groningen waar ze Docent Muziek studeerde, met panfluit als eerste musiceervak. Daar ontving Rachel haar eerste koordirectielessen van Louis Buskens. Na haar studie volgde Rachel de opleiding ‘Muziek en dementie’ en verdiepte zij zich verder in de koordirectie middels verschillende cursussen, opleidingen en masterclasses waaronder een masterclass met Capella Amsterdam en Daniel Reuss. In april 2019 heeft Rachel de Master of Music Koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht (HKU) succesvol afgerond met een groot project waarin ze middelbare scholieren verbond met klassieke muziek.

Momenteel is Rachel werkzaam als muziekdocent op Stad & Esch te Meppel, is ze actief als koordirigent van verschillende kamerkoren en heeft ze eind 2019 het semi-professionele kamerkoor Capella Zwolle opgericht waarmee ze in mei 2020 onder andere de dubbelkorige Mis van Martin gaat uitvoeren.

www.rachelmunneke.nld