Muzikale leiding

dirigent

 Michel Poels (Nijmegen, 10 mei 1968) studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium (HKU), waar hij op in 2019 zijn Master of Music behaalde. Als zanger won hij in 1994 het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, voor wat betreft zijn leeftijdscategorie. Van 1999 tot medio 2013 maakte Michel deel uit van o.a. Cappella Amsterdam. Op dit moment zingt hij incidenteel bij Vocalconsort Berlin. Michel Poels is een veel gevraagd zanger in muziektheaterproducties en heeft de meeste grote oratoriumwerken op zijn naam staan. Hij zong op festivals van internationale betekenis zoals November Music, Grachtenfestival en Musicmonat Basel.

Samen met Petra Ehrismann richtte hij Zangstudio Haarlem op, een organisatie die zich richt op samenwerking tussen professionals en amateurs in de regio Zuid-Kennemerland. Muziektheaterproducties van hun hand zijn: Kenau de Opera, Cajanus – een gigantische opera, die in de zomer van 2019 haar Finse première beleefde en Rossini.nu. Op dit moment werkt hij met de Russische regisseur Ekaterina Vasileva aan de nieuwe muziektheaterbeleving Cavalleria Rusticana die op 16 maart 2022 in Haarlem in première gaat.

Ook richtte hij in oktober van 2019 Zangstudio Delft op voor muziektheater in de regio Delflanden. In juni 2021 staat de Top 2000 Summer Scratch op het programma. De eerste muziektheaterproductie “Naundorff” zal in het voorjaar van 2023 op de planken staan.

Komend seizoen zal Michel deel uitmaken van de muziektheaterproducties Pilgrimdaughters, van de Schiedamse organisatie Intorno, en van Yeats – the Land of Heart’s desire, waar hij de titelrol van de dichter W.B. Yeats zal vervullen.

Michel Poels dirigeert het Kamerkoor van Zangstudio Haarlem, waarmee hij in maart van 2021 Misa a Buenos Aires (Misa Tango) van Martín Palmeri uitvoerde. Per februari 2020 is hij dirigent van KCOV Halleluja te Rotterdam. Op het programma staan een kerstconcert met o.a. delen uit de Messiah en Fantasia on Christmas Carols van Vaughan Williams en in april 2022 de Johannes Passion (maart 2021).

www.michelpoels.nl

www.zangstudiohaarlem.nl

www.zangstudiodelft.nl


koorrepetitor/dirigent

activiteiten in 2023

Na haar studie Slavische Taalkunde in Leiden studeerde Leenke enkele jaren klassiek zang. Zij zong professioneel bij onder meer Cappella Amsterdam, Kamerkoor Nieuwe Muziek en Collegium Vocale Gent. Al in haar tienerjaren raakte Leenke geïnteresseerd in de koordirectie maar het was pas in 2017 dat zij besloot daar haar hoofdvak van te maken.

Zij studeerde koordirectie bij Rob Vermeulen en haalde dit jaar haar masterdiploma. Haar afstudeerproject betrof een onderzoek naar het ‘Requiem voor gevallen broeders’ van de Russische componist Kastalski en een aansluitend eindconcert, waarbij dit stuk zijn Nederlandse première beleefde.

In 2019 zette Leenke het vocaal ensemble Capella Culemborg op, waarmee zij twee kortlopende intensieve projecten per jaar doet en streeft naar een hoog uitvoeringsniveau. Leenke dirigeert wekelijks het Amersfoortse kamerkoor Amer Consort en het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock en is artistiek leider van stichting Musica Choralis, waarmee zij bijzondere, op zichzelf staande koorprojecten organiseert.

Dit seizoen is Leenke repetitor bij Het Andere Koor in Wageningen en binnenkort keert zij terug als gastdirigent bij de Utrechtse Schola Davidica, die zij muzikaal zal leiden in de Oosters-Orthodoxe vesperdienst.

https://www.linkedin.com/in/leenke-de-lege-14357714/

 


pianist

Mark Toxopeus is onze steun en toeverlaat als het gaat om de koorrepetities.

Mark (1984) begon zijn professionele opleiding aan het Conservatorium van Arnhem bij Frank Peters. Vanaf 2002 studeerde hij bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2008 zijn Master-diploma behaalde. In 2004 won Mark een tweede prijs bij het Nationaal Concours van de Young Pianist Foundation, wat hem toegang verschafte tot masterclasses van grote pianisten als Idil Biret, Igor Roma en Jacques Rouvier. Verder werd hij uitgenodigd voor masterclasses van Leon Fleischer.

Mark is naast kamermusicus ook actief als liedbegeleider. Ook heeft hij ervaring als solist. Zo voerde hij het pianoconcert in G van Ravel uit met Het Wagenings Symfonie Orkest. Het programma werd uitgevoerd in Musis Sacrum in Arnhem en de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zijn doel is om vernieuwing te zoeken binnen de programmering door middel van het spelen van minder bekende werken, het zoeken naar verrassende combinaties en het maken van eigenzinnige arrangementen.

Mark is behalve pianist en arrangeur van het Rodion Trio ook een zeer verdienstelijk tuinman, taalpurist en amateurmeteoroloog.

Uitgebreide informatie over Mark inclusief concertagenda, foto’s en informatie over Mark’s andere activiteiten zijn te vinden op www.marktoxopeus.nl.


reserve-dirigent

Rachel Munneke (1991) musiceert al vanaf jonge leeftijd. Met panfluit als instrument nam ze tijdens haar tienerjaren meerdere malen deel aan het Prinses Christina concours waar ze verschillende prijzen behaalde. Ze kreeg coaching in kamermuziek en ensemblespel en deed de vooropleiding Panfluit aan het Conservatorium van Amsterdam op 16-jarige leeftijd waar ze zich verdiepte in moderne muziek. Ze vervolgde haar studie aan het Prins Claus Conservatorium van Groningen waar ze Docent Muziek studeerde, met panfluit als eerste musiceervak. Daar ontving Rachel haar eerste koordirectielessen van Louis Buskens. Na haar studie volgde Rachel de opleiding ‘Muziek en dementie’ en verdiepte zij zich verder in de koordirectie middels verschillende cursussen, opleidingen en masterclasses waaronder een masterclass met Capella Amsterdam en Daniel Reuss. In april 2019 heeft Rachel de Master of Music Koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht (HKU) succesvol afgerond met een groot project waarin ze middelbare scholieren verbond met klassieke muziek.

Momenteel is Rachel werkzaam als muziekdocent op Stad & Esch te Meppel, is ze actief als koordirigent van verschillende kamerkoren en heeft ze eind 2019 het semi-professionele kamerkoor Capella Zwolle opgericht waarmee ze in mei 2020 onder andere de dubbelkorige Mis van Martin gaat uitvoeren.

www.rachelmunneke.nld