Ook mooi!

HWSO/HAK wil graag de kunst het algemeen en de muzikale kunst in het bijzonder promoten. 

Daarom publiceren we regelmatig van bevriende ensembles, koren, orkesten en solisten de concertinformatie op onze website.  Hieronder vind je de komende activiteiten.  Er is ook een archief pagina met publicaties in het verleden. 

2024

21 april 2024: Capella Culemborg zingt “Eco de Amor”, m.m.v. Izhar Elias

Op zondagavond 21 april 2024 vindt er een bijzonder concert plaats in 'de Gelderlandfabriek' in Culemborg. Capella Culemborg, o.l.v. de dirigent Leenke de Lege, en de alom geprezen gitarist Izhar Elias, woonachtig in Culemborg, zijn de samenwerking aangegaan om een prachtig en afwisselend programma ten gehore te brengen met muziek voor zangstemmen en gitaar.

Capella Culemborg heeft de afgelopen jaren al verschillende concerten gegeven die goed in de smaak vielen, en opvielen door een hoog uitvoeringsniveau en een aansprekende programmering. De eerste plannen voor de genoemde samenwerking ontstonden twee jaar geleden, na een benefietconcert 'Culemborg voor Oekraïne'. Izhar Elias, in het verleden winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, reist langs allerlei vooraanstaande internationale podia, niet alleen als solist maar ook als lid van verschillende ensembles.

Het programma ruimt een prominente plaats in voor de gitaar, zowel als solo-instrument alsook als kleurrijke liedbegeleider - iets wat al sinds eeuwen de mensen boeit. Er zijn niet alleen gepassioneerde, maar ook dromerige, introverte werken te horen, in verschillende bezettingen en uit verschillende tijdperken.

Daarbij spelen de gedichten van Federico García Lorca, de beroemdste Spaanse dichter, een grote rol. Liefhebbers van poëzie kunnen zich daarop verheugen.


Het concert in de Gelderlandfabriek (naast het station te Culemborg) begint om 20.15 uur en duurt ruim een uur. De zaal is een half uur voor aanvang open. De toegang bedraagt € 17,50.  Kaarten zijn te verkrijgen via de website van de Gelderlandfabriek. Meer informatie over dit concert is te vinden op https://www.capellaculemborg.nl/

24 maart: Johannes-Passion (Koorschool en Kamerkoor Midden-Gelderland)

Johannes-Passion zondag 24 maart 2024

Koorschool en Kamerkoor Midden-Gelderland o.l.v. Rob Kaptein

Ook dit passieseizoen brengen onze koren samen een prachtig optreden. Dit keer zingen we de Johannes-Passion van J.S. Bach, die het lijdensverhaal van Jezus vertelt naar het Evangelie van Johannes.
Kom genieten van een concert met intens drama en hevige emoties en laat je meevoeren door de kracht en de schoonheid van deze muziek.
 

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Koorschool Midden-Gelderland.

De Johannes-Passion (BWV 245) van Johann Sebastian Bach is een krachtig meesterwerk dat de diepste emoties van het menselijk hart raakt. Met een aangrijpende vertelling van het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie volgens Johannes, neemt Bach ons mee op een reis van drama, contemplatie en verlossing.
In vergelijking met de Matthäus-Passion, die meer bekendheid geniet, heeft de Johannes-Passion een eigen unieke intensiteit. De muziek is wat feller, en tegelijkertijd ingetogen, wat grotere emotionele contrasten creëert.
Bach volgt nauwgezet de tekst van het evangelie volgens Johannes, wat resulteert in een levendige en dramatische weergave van de gebeurtenissen rondom het lijden van Jezus. Deze passievolle vertelling, waarin Jezus wordt afgebeeld als een handelende persoon te midden van menselijk lijden en goddelijke verlossing, wordt levendig tot uiting gebracht in Bach's meesterwerk.
De keuze van de Koorschool Midden-Gelderland om dit jaar de Johannes-Passion uit te voeren, belooft een prachtige ervaring te worden. Met hun ervaring en toewijding garanderen het jeugdkoor en kamerkoor van de Koorschool een uitvoering die de diepte van dit meesterwerk eer aan zal doen. Dit is een kans om betoverd te worden door de kracht en schoonheid van de Johannes-Passion, en om je mee te laten voeren op een reis door de diepste emoties van het menselijk bestaan./

16 maart: Wagenings Kleinkoor (Songs of Scenery)

Op zaterdag 16 maart voert het Wagenings Kleinkoor o.l.v. Jan Maas een prachtig programma uit, met medewerking van Mark Toxopeus op piano en Allart Kooiman en Mijke Bokma op viool. We zingen Engelstalige stukken uit allerlei tijden over landschappen, natuur en seizoenen. De Camera Club Wageningen heeft hier prachtige foto's bij uitgezocht en vertoont die tegelijkertijd. Kom luisteren naar Barber, Elgar, Coleridge-Taylor, Lauridsen en de Europese première van het dromerige The Maple van Garrett Krause. 

Het concert is in de Arboretumkerk, August Faliseweg 22, Wageningen, begint om 20 uur en een kaartje kost 17,50 (regulier), 10 euro (studenten) of 5 euro voor kinderen. Zie bijgevoegde flyer. 

Kom op tijd, het kan druk worden! Voorverkoop: via www.wageningskleinkoor.nl.

24 februari: Igor Popov en Mark Toxopeus in Oosterbeek

15 Maart: Toonkunstkoor Matthäus Passion - Wageningen

MP Flyer.pdf

23 februari: Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock (NSKAD)

In Nijmegen Groenestraatkerk) geef ik (Leenke) op vr. avond 23 februari een concert met het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock (NSKAD). Britse koormuziek staat centraal. Voor meer info zie https://www.nskad.nl/events/across-the-pond/  Dit wordt het prachtige repertoire dat we zullen uitvoeren:

 

Gibbons - Drop, drop, slow tears
Blow - Salvator Mundi
Byrd  - Ave Maria
William Byrd - Lord Willoughby's Welcome Home (from: My Ladye Nevells Booke of Virginal Music (1591))
Byrd - Kyrie, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei
Jan Pieterszoon Sweelinck (oeps, dit is geen Brit!)- Mein junges Leben hat ein End 

Purcell - Funeral sentences
Howells - Magnificat and Nunc Dimittis
O'Sullivan - The long day closes
Charles Villiers Stanford - Intermezzo Founded upon an Irish Air opus 189/4
Campion - Lift up to heav'n sad wretch
Campion - Seek the Lord
Campion - Never weather beaten sail
Elgar – They’re at rest
Elgar - My love dwelt in a Northern Land
Holst – I love my love
Gardiner - Evening Hymn

 


23 maart: een scratchdag, met prachtig repertoire van Fauré. (waaronder het Requiem en ook het Ave Maria voor mannenkoor!)  

Volgende maand meer info over mijn (Leenke de Lege) concerten in maart en april, maar er is één happening op 23 maart waar ik je wel vast op wil wijzen. Want.... je mag daaraan meedoen! Iedereen mag meezingen!  Inschrijven is wel noodzakelijk.  Samen met het super-leergierige NSKAD en mijn ambitieuze ouderenkoor Koor Surplus hebben we op 23 maart een scratchdag, met prachtig repertoire van Fauré. (waaronder het Requiem en ook het Ave Maria voor mannenkoor!)  Wil je weten wat een 'scratch' is en sowieso meer weten, zie dan https://www.nskad.nl/events/scratch-2024-requiem-van-faure/

Maart 2024: start project Euregio Vocalistenwerkplaats voor amateur solozangers

Beste koorvereniging,

 

Zijn er onder jullie leden zangers die solo (willen) zingen? Dan is hier een kans om podiumervaring op te doen.

 

In maart 2024 start voor de tweede keer het project Euregio Vocalistenwerkplaats

(www.euregio-vocalworkshop.eu/nl) om amateur solozangers uit diverse genres de kans te bieden podiumervaring op te doen in een internationale setting met ook Duitse deelnemers. Op de site staat o.a. een videoverslag van het eerste project. Het project wordt gesubsidieerd en de kosten voor de deelnemers zijn beperkt.

 

Het project bestaat uit een Open Stage in het Akoesticum te Ede, een workshopweekend in Heek (Duitsland) en voorstellingen in Heek en Ede. Bij de Open Stage zingt elke deelnemer enkele liederen en vindt een selectie plaats voor het vervolg van het project. Daarvoor zullen ongeveer 14 zangers/zangeressen worden uitgenodigd. Met een vocal coach en een regisseur wordt dan gewerkt aan een samenhangende voorstelling rond het thema “Hoop”. Het is daarbij uiteraard de bedoeling dat zoveel mogelijk toeschouwers de On Stage optredens en de voorstellingen bijwonen.

 

Open Podium 'On Stage'

Zaterdag 16 + zondag 17 maart 2024 in Akoesticum te Ede {NL}

 

Weekend-workshop

Vrijdagavond 12 – zondagmiddag 14 april 2024 in de Landesmusikakademie NRW te Heek {D}

 

Concerten {'Performances'}

Zaterdag 20 april 2024 in Ede + zondag 21 april 2024 in Heek

 

 

Aanmelden voor deelnemers kan online tot 13 januari 2024 op www.euregio-vocalworkshop.eu/nl. De inschrijvingskosten zijn € 35,- voor deelname aan de Open Stage. Geselecteerde deelnemers betalen voor het vervolg € 35,-. Dat is inclusief het verblijf tijdens de workshop.

 

Het project wordt georganiseerd door stichting Euregio Vocalisten Concours 

(https://euregio-vocalworkshop.eu/nl/stichting-euregio-vocalisten-concours/

Het project is gestart op initiatief van het Akoesticum en de Landesmusikakademie NRW in Heek (Duitsland) niet ver van Enschede.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jos van den Akker

Penningmeester Stichting Euregio Vocalisten Concours