Ook mooi!

HWSO/HAK wil graag de kunst het algemeen en de muzikale kunst in het bijzonder promoten. 

Daarom publiceren we regelmatig van bevriende ensembles, koren, orkesten en solisten de concertinformatie op onze website.  Hieronder vind je de komende activiteiten.  Er is ook een archief pagina met publicaties in het verleden. 

2023

Overige concerten van Leenke de Lege (niet-HWSOHAK concerten)

Een ander bijzonder programma kun je beluisteren op 4 en 5 november, in resp. Zeist en Culemborg (steeds om 20 uur). Dan voer ik met Capella Culemborg en pianist Ton van der Voort een programma uit onder de naam Dass meine Augen sehen dich. Dit is een zinsnede uit een van de werken die we uitvoeren, die een verbinding legt tussen de drie met elkaar samenhangende thema’s ‘liefde, loslaten en troost’.
Het us een passend programma voor begin november: dagen waarop veel mensen zich een verloren naaste herinneren. We hebben hierbij gekozen voor repertoire voor koor en piano en koor a capella van o.a. Johannes Brahms en van de minder vaak gehoorde Leoš Janáček. Het wordt een kleurrijk, toegankelijk, nu eens levendig en dan weer bedachtzaam en verdrietig programma, waarin prachtige koorklanken en karaktervolle pianobegeleidingen samen voor een muzikale gebeurtenis van formaat zorgen. Zie de bijgaande poster voor praktische informatie.En last, but not least: in november dirigeer ik in Utrecht de Nederlandse première van de complete uitvoering van de Страстная седмица (Strastnaja sedmitsa / Stille week) van Maximilian Steinberg!
Steinberg werd in 1883 in Vilnius geboren en componeerde dit prachtige koorwerk in de geest van de destijds nieuwe Russische componeer-school waartoe ook o.a. Kastalski en Rachmaninov behoorden. Het werk is een soort passie, die gaat over het lijden van Jezus in de periode voor zijn wederopstanding.Terwijl hij in 1923 de laatste hand legde aan het stuk, hoorde hij dat zijn stuk niet zou mogen worden uitgevoerd. De Sovjetautoriteiten hadden namelijk net de uitvoering van religieuze muziek verboden.


Op 15 november 2023, op de dag af 100 jaar geleden nadat Steinberg het stuk voltooide, zal deze Verboden Passie dankzij de inspanningen van Stichting Musica Choralis, initiator Bas Cornelissen en ondergetekende zijn Nederlandse première beleven in Utrecht. Op 17 en 18 november kun je ook nog naar resp. Amsterdam en Nijmegen komen. Mis de concerten van deze ‘verboden passie’ niet! Zie hier en de bijgaande flyer voor meer info.


HECTOR BERLIOZ, DE COMPONIST DIE GEEN PIANO SPEELDE (30 oktober en 6 november, met beeld en geluid )

Behalve een groot componist was Hector Berlioz een briljant schrijver, scherp van pen en vol understatement en humor. Zo kunnen we hem aan de hand van zijn mémoires zelf zijn œuvre laten toelichten, veel groter dan de bekende Symphonie fantastique. Een videomontage belicht symfonische, religieuze en muziekdramatische werken en de controverses die deze opriepen in de toenmalige Franse muziekwereld, die volgens Berlioz gekenmerkt werd door extreme middelmatigheid. Ook zijn politieke engagement in de instabiele Franse Staat ontstaan na Napoleon Bonaparte's Waterloo (de periode van de Restauratie), wordt belicht. Vermakelijk is zijn relaas over de vriend- en vijandschappen met tijdgenoten als Cherubini, Paganini, Mendelssohn, Liszt en Wagner en zijn grenzeloze bewondering voor Gluck en Beethoven. Veel meer informatie vindt u in de flyer over Berlioz

Rhinegold Festival Wageningen - 12, 13 en 14 oktober

"Rhinegold Festival 2023 nodigt alle leden van Wageningse koren en orkesten uit voor aankomende donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober in de Grote Kerk, Wageningen. Voor elk Avondconcert en het Koffieconcert geven we graag een korting aan jullie leden. Ga naar https://rhinegold.nl/tickets/, klik vervolgens op ‘Tickets bestellen’ en dan zie je het speciaal aangemaakte ticketsoort ‘Koor en orkest’. 

De code voor deze korting is: wageningen

We hopen jullie bij onze concerten te zien!” 


Met vriendelijke groet,

namens Stichting Klassiek in Wageningen,

 

Michel Xie, artistiek leider 

+31 (0) 6 222 88 161

www.rhinegold.nl

www.michelxie.com