Ook mooi!

HWSO/HAK wil graag de kunst het algemeen en de muzikale kunst in het bijzonder promoten.

Daarom publiceren we regelmatig van bevriende ensembles, koren, orkesten en solisten de concertinformatie op onze website. Hieronder vind je de komende activiteiten. Er is ook een archief pagina met publicaties in het verleden.

Full Heart: composities uit de grond van het hart

Flyer FullHeart A5 11okt.pdf

Concerten

zaterdag 19 november – 20:15 Grote Kerk Wageningen

zondag 20 november – 15:30 Eusebius Arnhem

Orfeo: een film- en operaspektakel

Rhinegold Festival

Mijn naam is Michel Xie en ik ben een klassieke pianist recent afgestudeerd van conservatoria te Amsterdam en Londen. Aanstaande 13, 14 en 15 oktober organiseer ik in Wageningen een nieuwkamermuziekfestival: Rhinegold Festival.

rhinegold.nl


Het doel van het festival is om klassieke muziek toegankelijk te maken voor iedereen en jonge topmusici van internationaal niveau een podium te bieden. De meeste concerten vinden plaats in de Grote Kerk van Wageningen. Ook zijn er gratis evenementen, een familieconcert en worden er pop-up concertjes gegeven in Hotel de Wereld en de BBLTHK. Kortom, er is voor elk wat wils. Klassieke muziek leeft, en dat willen we laten zien en horen!


Ik ben zelf opgegroeid in Wageningen en heb daarom het gevoel dat ik graag iets wil bijdragen aan het culturele leven in deze stad en omstreken. Cees Mobach zit in mijn bestuur, zeker geen onbekende voor jullie.


https://www.michelxie.com/


Klassiek in de Kerk

Nieuw in de Wageningse Cultuurzomer 2022 is “Klassiek in de Kerk”. In de maand augustus elke donderdagavond een klassiek concert in de Grote Kerk Wageningen. Een verbreding van het aanbod in de ‘cultuurzomer’ en een muziekstijl passend bij de Grote Kerk.

Drie klassiek geschoolde Wageningse musici brengen samen met bekende en minder bekende musici een mooi en gevarieerd scala aan ‘klassieke’ muziek. Van een poëzieconcert, opera duetten en solo’s, liedrepertoire voor bariton en piano tot romantische kamermuziek op een zwoele zomeravond. Voor meer informatie en kaartjes, zie onze U!TAgenda

Concerten Wagenings Kleinkoor

Beste muziekliefhebber,


In 2020 stond het Wagenings Kleinkoor 2 weken voor het concert met muziek uit Frankrijk toen de lockdown in werking trad en we bijna twee jaar niet gezongen hebben. Gedurende de covid-epidemie hebben we allerlei activiteiten ontplooid. Buiten gezongen, online gezongen en online muziekgeschiedenislessen gevolgd. Nu we weer gewoon kunnen repeteren hebben we het idee opgepakt om in ons archief te duiken en muziek te pakken waar we veel plezier aan hebben beleefd. Zo kunnen we jullie (ons publiek) zo snel mogelijk weer ontmoeten.

Deze keer dus geen zorgvuldig afgewogen geheel, maar een muzikale rollercoaster van Bruckner via Duruflé naar Gjeilo. Muziek die niets met elkaar te maken heeft, dus probeer geen verbanden te zoeken, maar geniet gewoon van de mooiste stukken die we in de afgelopen jaren voor jullie hebben gezongen.

Kom je ook? We hebben jullie gemist!

Arboretumkerk, August Faliseweg 22, Wageningen

Zaterdag 11 juni 2022; 20:00 uur

Entree: €15, Studenten €10, kinderen €5

Reserveren via info@wageningskleinkoor.nl

Concerten Musica Vocale Wageningen op 20 en 21 mei

Eind mei geeft kamerkoor Musica Vocale uit Wageningen twee a-capella concerten rond Francis Poulenc en Herbert Howells. Twee muzikale grootheden uit de 20ste eeuw – en een wereld van verschil.

Terwijl de Franse Poulenc zich in de “roaring twenties” afzette tegen het Franse impressionisme en de Duitse muziektraditie die de muziekwereld overheerste, zoog de Engelse Howells de tradities juist in zich op als een spons. Terwijl Poulenc zich door het mondaine Parijse leven schertste, schreef Howells weemoedige muziek vol glooiende Engelse vergezichten – gelardeerd met dwarse harmonieën.


Maar de hoofdwerken die Musica Vocale uitvoert, de Mis in G-groot van Poulenc en het Requiem van Howells, hebben gemeen dat beide werken een dramatisch moment in het leven van de componist markeren.

Howells schreef zijn Requiem in 1932 ter nagedachtenis aan de vele doden van de eerste Wereldoorlog. Maar het werk bleef in de la liggen en werd niet uitgevoerd. Toen drie jaar later zijn 9-jarige zoontje plotseling overleed, verwerkte Howells grote delen uit zijn Requiem tot een nieuw stuk ter nagedachtenis aan zijn zoon, het grootschalige Hymnus Paradisi voor koor en orkest. Pas enkele jaren voor zijn eigen dood in 1983 publiceerde Howells het oorspronkelijke Requiem.

Ook Poulencs Mis in G-groot werd geschreven na een tragische gebeurtenis. Nadat
 de jonge Poulenc zich vol vuur had afgezet tegen alle geldende conventies, keerde
 hij terug naar het katholieke geloof van zijn jeugd toen in 1936 een goede vriend was verongelukt. De Mis in G-groot voor koor a-capella die hij een jaar later schreef is een van de magnifieke religieuze werken van zijn latere periode. De muziek is onmiskenbaar Poulenc: vol diepgang, en met dissonanten en onverwachte tonale verschuivingen, maar toch speels, elegant en harmonieus.

Naast deze twee indrukwekkende werken zingt Musica Vocale een aantal kleinere werken van onder meer Brahms, Elgar en Messiaen.

Concerten

vrijdag 20 mei – Pieterskerk Utrecht - 20:15u

zaterdag 21 mei – Grote Kerk Wageningen - 20:15u

Kaarten

regulier €17,50 - 
kids en studenten €12,50

Informatie & kaartverkoop www.musicavocale.nl

Jubileum Wagenings lyceum / Pantarijn op 9 april 2022

Zaterdag 9 april; Reunie 150 jaar Wagenings Lyceum/25 jaar Pantarijn.

Zie mooie fotoreportage van Dinard ten Broeke op: https://youtu.be/t7xxhQPXBZY, vooral ook over de geschiedenis van het koor en orkest/spelgroep

Voor info en opgave (tot do 7 april):

https://reuniepantarijn.nl/


Nederlands Studenten Kamerkoor

Link naar flyer NSKNSK Tournee April 2022

Bij dezen willen we u van harte uitnodigen voor de 47e concerttournee van het Nederlands Studenten Kamerkoor die dit jaar ook langs Wageningen zal gaan, met een concert op 16 april in de Grote Kerk.


In Doodnormaal bezingen wij Het Einde en daarmee vormt deze concertreeks het sluitstuk van het drieluik over het leven. In Doodnormaal zal de solist Frieda Gustavs het Requiem van Duruflé doorvlechten met elektronische elementen en daarmee een vernieuwende mix van oude, modern-klassieke en elektronische muziek creëren. In Gustavs compositie Tortoise wordt het koor door electronics begeleid en tegengesproken. Verder zingen we onder andere O Tod, wie bitter bist du van Max Reger en Lux Aeterna van György Ligeti. Inhoudelijk reflecteren alle stukken op hun eigen manier op de wijze waarop de dood het leven vormgeeft en er onlosmakelijk mee verbonden is. Regisseur Saskia Bonarius zal de muziek op theatrale wijze tot leven laten komen en daarmee een bijzondere bijdrage leveren aan de beste performance van het NSK ooit!


Omdat u ongetwijfeld ook een liefhebber bent van koormuziek, willen we u vragen deze mail en/ of de bijgevoegde flyer te delen met uw koorleden. We hopen van harte u te mogen verwelkomen bij een van onze concerten!


Met hartelijke groeten,

Het Nederlands Studenten Kamerkoor

Concertdata

8 april - Prinsekerk, Rotterdam

9 april - Grote of Maria Magdalenakerk, Goes

10 april - Sint-Petruskerk, Leiden

14 april - Nieuwe Kerk, Groningen

15 april - Burgwalkerk, Kampen

16 april - Grote Kerk, Wageningen

22 april - Paleiskerk, Den Haag

23 april - Geertekerk, Utrecht

24 april - Dominicuskerk, Amsterdam

Dona Nobis Pacem: Uitvoering in Berlijn voor Oekraine plus bladmuziek voor uitvoering in Wageningen

dona_nobis_pacem_Berlijn.mp4
Dona-Nobis-Pacem-Easy-Full-Score.pdf

Rachmaninoff De Eerste Keer

‘De Eerste Keer’- Georgies Dream – was een voorstelling in de Grote Kerk, die u wellicht heeft bijgewoond in november 2021. Het bleek een groot succes.

En hoera! De lockdown is voorbij, de 1.5m is eindelijk losgelaten en wij mogen weer!

We presenteren een tweede voorstelling met het ‘format’ van De Eerste Keer, een presentatie met als uitgangspunt de wereldpremière van een belangrijk geworden compositie. Het werk dat centraal staat, wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd, omgeven door korte filmdocumentaires, theatrale acts en bijpassende muziek. Klassieke muziek wordt zelden in deze context gehoord.

Het geliefde en ongeëvenaarde 2e pianoconcert van Rachmaninoff kwam tot stand onder wonderlijke omstandigheden. In korte documentaires en muzikale acts werken we toe naar het hoogtepunt, de uitvoering van zijn 2e pianoconcert met Luc Blommers als solist en met een speciaal hiervoor gevormd orkest. Sopraansoliste is Iris de Koomen. Als locatie is gekozen voor de Arboretum Kerk, vooral vanwege de gunstige akoestiek.

Vrijdag 25 maart – 20.00 uur

Zaterdag 26 maart – 20.00 uur

Locatie : Arboretumkerk Wageningen, Delpad 6

Kaarten € 22,50 (incl. consumptie)


Kaartverkoop via: www.fileco.nl.

Via deze link belandt u in een korte trailer over dit spannende project. Of typ https://www.youtube.com/watch?v=wh0GgY4cJfU in uw adresbalk als de link niet werkt.


VivaVoce Johannes-PassionNieuwsbrief Zangstudio - een activiteit van onze dirigent Michel Poels

Zangstudio Nieuwsbrief februari 2022.pdf

Naast dirigent van HWSO/HAK voor het seizoen 21/22 en een oratoriumvereniging in Rotterdam, ben ik artistiek leider van twee Stichtingen, namelijk Zangstudio Haarlem en Delft.

Regelmatig geven wij een nieuwsbrief uit over alle producties die op stapel staan. Zie het bijgevoegde pdf bestand. Je vindt er alle informatie over Cavalleria Rusticana (maart 2022) en volgende producties. Ook wordt er aandacht gevraagd voor crowdfunding, broodnodig in coronatijd. Veel plezier met lezen en hopelijk tot ziens bij een voorstelling!


Michel Poels

Klassieke muziek, maar toch anders

De Eerste Keer - ‘Georgies Dream’

Klassieke muziek blijft een luisterding. Opera en enkele uitzonderingen daargelaten, moet de luisteraar het zonder beelden of andere fenomenen doen.

Het gevecht om daarin verandering aan te brengen is volop bezig.

De angst een niche-markt te worden speelt in de muziekcultuur.

De Fileco, een door de Wageningse musicus Cees Mobach bedacht woord, representeert een format waarin muziek, literatuur, film en

theater soepel, bijna ongemerkt in elkaar vloeien. Er zijn er de laatste jaren al heel wat gepresenteerd. Ze prikkelen de luisteraar en scheppen nieuwe contexten. Dit seizoen, na alle Covid-ellende, komen er drie.

Eerst is Gershwin aan de beurt, later volgen Monteverdi en Rachmaninoff.

Soms worden schandalig ontvangen stukken later een wereld-succes, of, omgekeerd, verdwijnen triomfantelijk ontvangen composities definitief van het wereldtoneel. In dit programma gaat het om een wereldpremière, waarin voor het eerst in de muziekgeschiedenis klassieke muziek en jazz succesvol met elkaar verweven worden. George Gershwin was 26 jaar toen hij zijn Rhapsody in Blue in 5 weken schreef. Het bracht hem onmiddellijk wereldfaam. Met muziek en film wordt ingezoomd op het ontstaan van de compositie. NewYork was, net als Parijs,

een kaleidoscoop van interessante en meeslepende ontwikkelingen.

Daar speelt ‘Georgies Dream’ zich af. Hoogtepunt van de voorstelling is de complete uitvoering van de Rhapsody in de oerversie voor 2 vleugels.

Pianosolisten zijn Mark Toxopeus en Luc Blommers.

Er is meer muziek, o.a. met vocalisten en het perfect in de stijl van Paul Whiteman spelende jazz-orkest ‘the New Black&White’ Dance Orchestra olv Bert van Ginkel. De gerestaureerde Grote Kerk op de Markt vormt een prachtig decor voor deze muziek-film-toneel voorstelling, die FILECO wordt genoemd. Via deze link kunt u een korte trailer bekijken: https://youtu.be/1SzmnNp-GEk

Algehele leiding en samenstelling; Cees Mobach

Vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober aanvang 20.00 uur

Locatie : Grote Kerk op de Markt, Wageningen

Kaarten: bblthk.nl/fileco € 20,- en aan de deur