Ook mooi!

HWSO/HAK wil graag de kunst het algemeen en de muzikale kunst in het bijzonder promoten. Daarom publiceren we regelmatig van bevriende ensembles, koren, orkesten en solisten de concertinformatie op onze website.

Hieronder vind je de komende activiteiten. Er is ook een archief pagina met publicaties in het verleden.

Klassieke muziek, maar toch anders

De Eerste Keer - ‘Georgies Dream’

Klassieke muziek blijft een luisterding. Opera en enkele uitzonderingen daargelaten, moet de luisteraar het zonder beelden of andere fenomenen doen.

Het gevecht om daarin verandering aan te brengen is volop bezig.

De angst een niche-markt te worden speelt in de muziekcultuur.

De Fileco, een door de Wageningse musicus Cees Mobach bedacht woord, representeert een format waarin muziek, literatuur, film en

theater soepel, bijna ongemerkt in elkaar vloeien. Er zijn er de laatste jaren al heel wat gepresenteerd. Ze prikkelen de luisteraar en scheppen nieuwe contexten. Dit seizoen, na alle Covid-ellende, komen er drie.

Eerst is Gershwin aan de beurt, later volgen Monteverdi en Rachmaninoff.

Soms worden schandalig ontvangen stukken later een wereld-succes, of, omgekeerd, verdwijnen triomfantelijk ontvangen composities definitief van het wereldtoneel. In dit programma gaat het om een wereldpremière, waarin voor het eerst in de muziekgeschiedenis klassieke muziek en jazz succesvol met elkaar verweven worden. George Gershwin was 26 jaar toen hij zijn Rhapsody in Blue in 5 weken schreef. Het bracht hem onmiddellijk wereldfaam. Met muziek en film wordt ingezoomd op het ontstaan van de compositie. NewYork was, net als Parijs,

een kaleidoscoop van interessante en meeslepende ontwikkelingen.

Daar speelt ‘Georgies Dream’ zich af. Hoogtepunt van de voorstelling is de complete uitvoering van de Rhapsody in de oerversie voor 2 vleugels.

Pianosolisten zijn Mark Toxopeus en Luc Blommers.

Er is meer muziek, o.a. met vocalisten en het perfect in de stijl van Paul Whiteman spelende jazz-orkest ‘the New Black&White’ Dance Orchestra olv Bert van Ginkel. De gerestaureerde Grote Kerk op de Markt vormt een prachtig decor voor deze muziek-film-toneel voorstelling, die FILECO wordt genoemd. Via deze link kunt u een korte trailer bekijken: https://youtu.be/1SzmnNp-GEk

Algehele leiding en samenstelling; Cees Mobach

Vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober aanvang 20.00 uur

Locatie : Grote Kerk op de Markt, Wageningen

Kaarten: bblthk.nl/fileco € 20,- en aan de deur

De opbrengst van het concert komt volledig ten goede aan de afbetaling van onze stoelen. Kaartverkoop kan via onze site en onderstaande link.

Dubbelspel Orgel & Carillon” | Crowdfunding-event – Grote Kerk Wageningen


Pynarello in Ede!


Graag attendeer ik jullie op het volgende concert: komende vrijdagavond (1 oktober om 20.30) speelt Pynarello, een ‘rebellencollectief’ binnen de klassieke muziek, in Akoesticum Ede. Voor jullie leden (en andere vrienden en kennissen!) een uitgelezen kans om een concert in de buurt mee te maken met een spetterend programma: MILK IT PUNK.

Pynarello denk dat klassieke muziek ook anders kan: avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Met hun kenmerkende bravoure brengen ze een programma dat bruist van energie en emotie. In die categorie blijken Beethoven en Bruinsma een prima combinatie, naast een gloednieuwe liedcyclus van Thomas Beijer, met sopraan Laetitia Gerards, die voortkomt uit de tijd dat iedereen zich gedeisd moest houden.

We kijken ernaar uit om u bij een van onze concerten te begroeten!


FlyerBrahms 2021 definitief.pdf