Ook mooi!

HWSO/HAK wil graag de kunst het algemeen en de muzikale kunst in het bijzonder promoten. 

Daarom publiceren we regelmatig van bevriende ensembles, koren, orkesten en solisten de concertinformatie op onze website.  Hieronder vind je de komende activiteiten.  Er is ook een archief pagina met publicaties in het verleden. 

2024

Koorschool Midden-Gelderland: Zomerse zangpracht - 29 juni 2024


Zomerse zangpracht - 29 juni 2024

Een klassiek concert voor Vogelminnaars.


Beste muziekvrienden van de Koorschool,

De Koorschool Midden-Gelderland neemt u mee op een gevleugeld avontuur: van de statige zwaan, heuse Edese nachtegaaltjes en de karakteristieke koekoek maken we een zomerse vlucht met de leeuwerik mee naar muzikale hoogtes.

De vier zangklassen en het Kamerkoor brengen u, onder de bezielde vleugels van Maike van der Wiel en Rob Kaptein, prachtige klassieke muziek en natuur, gecomponeerd door onder anderen Janequin, Gibbons, Schubert en Mendelssohn.

Vlieg mee en laat u verrassen door de vijftig kleurrijke zangvogels van Koorschool Midden-Gelderland!

Wanneer: zaterdag 29 juni 2024 - 19:00 uur en afsluitend een borrel
Waar: Bevrijdingskerk Wageningen

Kaarten zijn verkrijgbaar via onze website.

(En noteer alvast in de agenda: vrijdag 15 december 2024 Kerstconcert in Cultura).

Jan de Jong, voorzitter


Leden gezocht voor klimaatkoor Wageningen

Het Klimaatkoor Wageningen is opgericht in december 2023 om het maandelijkse klimaatalarm muzikaal te ondersteunen. Daarnaast doen we mee aan landelijke acties. Wij zetten ons in voor klimaat en natuur en willen dat doen met een positieve insteek. Wij leveren een bijdrage aan een goede sfeer tijdens demonstraties en acties; we doen dit door het zingen van mooie meerstemmige liederen én door het zingen van meezingers waarbij we het publiek stimuleren om deel te nemen. Het koor staat onder leiding van Antke Meintema.

We repeteren 2 keer in de maand op de maandagochtend, in principe de eerste en de derde maandag van de maand van 10.30 tot 12.00. Deelname aan landelijke acties is op basis van beschikbaarheid. We zoeken op dit moment aansluiting bij andere klimaatkoren in het land zodat we zo nodig ook met een kleine afvaardiging een bijdrage kunnen leveren. Na het wegvallen van het maandelijkse Wageningse klimaatalarm zoeken we nog een vaste plek om ook in Wageningen regelmatig ons geluid te laten horen.

Op dit moment kent het koor 15 leden, maar we willen graag groeien. We zijn dus op zoek naar betrokken zangers die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan een enthousiast beginnend Klimaatkoor. Zangervaring is niet vereist, maar wel fijn. Van de meeste liederen zijn stempartijen dus van het blad kunnen zingen is geen vereiste. Leden studeren in het algemeen thuis de partijen in, maar ook hierin zijn we niet heel streng. De kosten worden gezamenlijk gedeeld, op dit moment zijn ze alleen voor het kopiëren van de bladmuziek.

Dus heb je zin om ons gezellige, betrokken koor te versterken en op een op optimistische manier aandacht te vragen voor klimaat- en natuurproblemen? Meld je dan aan bij Jette Rutteman, jetterutteman@icloud.com.

2024 - niet-meer-actueel

16 juni: Projectkoor Festina Lente

Op 16 juni vindt er een bijzonder concert plaats.

De 'Wageningse Mis' van de Wageningse componist Geert-Jan van der Burgt wordt uitgevoerd. Een kort a capella concert van koormuziek  op de vier traditionele Latijnse teksten van Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei, aangevuld met een eigen Credo tekst en een hedendaagse verwoording van een Paternoster.

Wees welkom.

Lustrumconcerten WSKOV op 7 en 8 juni 

Dit jaar viert de WSKOV (Wageningse Studenten Koor en Orkest Vereniging) haar 105-jarige bestaan! 

Dat vieren we met een reeks van twee lenteconcerten met het lustrum thema “Echoes of Nature”, in samenwerking met Brinq en Kamerata Zuid. Met als thema “Echoes of Nature” zullen wij onder leiding van Frank Adams en Dennis Broeders onder andere de volgende werken ten gehore brengen:                                               

 

Op de volgende dagen zullen wij ons programma ten gehore brengen: 


De tickets zijn beschikbaar via deze link.

We hopen u te zien bij een van de concerten!

1 juni: Malac Banda muzikale avond

Wij organiseren met de Malac Banda een muzikale avond op 1 juni. Wij spelen zigeuner- en klezmermuziek en hebben ook andere amateurorkesten uitgenodigd om te komen spelen. Daarnaast komt er een professioneel trio uit Hongarije. Het belooft een mooie avond met veel muziek en muzikanten, jong en oud, te worden. Wij willen bij deze uw orkest uitnodigen. De tickets kunt u kopen via deze link: https://app.clubcollect.com/forms/nl/wsv-ceres/zigeuner-nacht. De avond is op Generaal Foulkesweg 1B zijn. Wij zien u graag!

25 mei 2024: Sonante Jubileumconcert

Symfonieorkest Sonante heeft sinds de oprichting 40 jaar geleden een indrukwekkende evolutie doorgemaakt: vanaf een bescheiden begin tot een Wagenings - Edes en gerespecteerd en volwaardig symfonieorkest voor gevorderde amateurs. Het orkest zoekt vaak connectie met andere kunstvormen, natuurlijk zang en dans, opera, maar ook met verhalen, wetenschap, en met beeld. Op 25 mei vieren we ons 8e lustrum, met een feestelijk concert in Cultura Ede. Kaartjes kan je hier kopen: https://cultura-ede.nl/agenda/40-jaar-sonante-jubileumconcert-188566/

22 mei 2024: Van Uven Festival

Beste kunstliefhebber,

Op 22 mei 2024 organiseren De Ontzetting en WSKOV het Van Uven Festival. Dit festival is een open mic-avond waar iedereen zijn kunst aan het publiek kan laten zien. Van muziek maken tot dansen, alles is mogelijk. En voor de mensen die gewoon willen zitten en genieten van de artiesten van Wageningen, is dit evenement gratis voor iedereen om naar te kijken. Dus, kom en geniet van de kunst van Wageningen en kom naar het Van Uven Festival in De Spot.

Met vriendelijke groet,

Wester Uiterwijk Voorzitter IntegraCie

26 mei 2024: Strijkersdag Arnhem

Strijkersdag Arnhem 26 mei.pdf

21 april 2024: Capella Culemborg zingt “Eco de Amor”, m.m.v. Izhar Elias

Op zondagavond 21 april 2024 vindt er een bijzonder concert plaats in 'de Gelderlandfabriek' in Culemborg. Capella Culemborg, o.l.v. de dirigent Leenke de Lege, en de alom geprezen gitarist Izhar Elias, woonachtig in Culemborg, zijn de samenwerking aangegaan om een prachtig en afwisselend programma ten gehore te brengen met muziek voor zangstemmen en gitaar.

Capella Culemborg heeft de afgelopen jaren al verschillende concerten gegeven die goed in de smaak vielen, en opvielen door een hoog uitvoeringsniveau en een aansprekende programmering. De eerste plannen voor de genoemde samenwerking ontstonden twee jaar geleden, na een benefietconcert 'Culemborg voor Oekraïne'. Izhar Elias, in het verleden winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, reist langs allerlei vooraanstaande internationale podia, niet alleen als solist maar ook als lid van verschillende ensembles.

Het programma ruimt een prominente plaats in voor de gitaar, zowel als solo-instrument alsook als kleurrijke liedbegeleider - iets wat al sinds eeuwen de mensen boeit. Er zijn niet alleen gepassioneerde, maar ook dromerige, introverte werken te horen, in verschillende bezettingen en uit verschillende tijdperken.

Daarbij spelen de gedichten van Federico García Lorca, de beroemdste Spaanse dichter, een grote rol. Liefhebbers van poëzie kunnen zich daarop verheugen.


Het concert in de Gelderlandfabriek (naast het station te Culemborg) begint om 20.15 uur en duurt ruim een uur. De zaal is een half uur voor aanvang open. De toegang bedraagt € 17,50.  Kaarten zijn te verkrijgen via de website van de Gelderlandfabriek. Meer informatie over dit concert is te vinden op https://www.capellaculemborg.nl/

24 maart: Johannes-Passion (Koorschool en Kamerkoor Midden-Gelderland)

Johannes-Passion zondag 24 maart 2024

Koorschool en Kamerkoor Midden-Gelderland o.l.v. Rob Kaptein

Ook dit passieseizoen brengen onze koren samen een prachtig optreden. Dit keer zingen we de Johannes-Passion van J.S. Bach, die het lijdensverhaal van Jezus vertelt naar het Evangelie van Johannes.
Kom genieten van een concert met intens drama en hevige emoties en laat je meevoeren door de kracht en de schoonheid van deze muziek.
 

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Koorschool Midden-Gelderland.

De Johannes-Passion (BWV 245) van Johann Sebastian Bach is een krachtig meesterwerk dat de diepste emoties van het menselijk hart raakt. Met een aangrijpende vertelling van het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie volgens Johannes, neemt Bach ons mee op een reis van drama, contemplatie en verlossing.
In vergelijking met de Matthäus-Passion, die meer bekendheid geniet, heeft de Johannes-Passion een eigen unieke intensiteit. De muziek is wat feller, en tegelijkertijd ingetogen, wat grotere emotionele contrasten creëert.
Bach volgt nauwgezet de tekst van het evangelie volgens Johannes, wat resulteert in een levendige en dramatische weergave van de gebeurtenissen rondom het lijden van Jezus. Deze passievolle vertelling, waarin Jezus wordt afgebeeld als een handelende persoon te midden van menselijk lijden en goddelijke verlossing, wordt levendig tot uiting gebracht in Bach's meesterwerk.
De keuze van de Koorschool Midden-Gelderland om dit jaar de Johannes-Passion uit te voeren, belooft een prachtige ervaring te worden. Met hun ervaring en toewijding garanderen het jeugdkoor en kamerkoor van de Koorschool een uitvoering die de diepte van dit meesterwerk eer aan zal doen. Dit is een kans om betoverd te worden door de kracht en schoonheid van de Johannes-Passion, en om je mee te laten voeren op een reis door de diepste emoties van het menselijk bestaan./

16 maart: Wagenings Kleinkoor (Songs of Scenery)

Op zaterdag 16 maart voert het Wagenings Kleinkoor o.l.v. Jan Maas een prachtig programma uit, met medewerking van Mark Toxopeus op piano en Allart Kooiman en Mijke Bokma op viool. We zingen Engelstalige stukken uit allerlei tijden over landschappen, natuur en seizoenen. De Camera Club Wageningen heeft hier prachtige foto's bij uitgezocht en vertoont die tegelijkertijd. Kom luisteren naar Barber, Elgar, Coleridge-Taylor, Lauridsen en de Europese première van het dromerige The Maple van Garrett Krause. 

Het concert is in de Arboretumkerk, August Faliseweg 22, Wageningen, begint om 20 uur en een kaartje kost 17,50 (regulier), 10 euro (studenten) of 5 euro voor kinderen. Zie bijgevoegde flyer. 

Kom op tijd, het kan druk worden! Voorverkoop: via www.wageningskleinkoor.nl.

24 februari: Igor Popov en Mark Toxopeus in Oosterbeek

15 Maart: Toonkunstkoor Matthäus Passion - Wageningen

MP Flyer.pdf

23 februari: Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock (NSKAD)

In Nijmegen Groenestraatkerk) geef ik (Leenke) op vr. avond 23 februari een concert met het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock (NSKAD). Britse koormuziek staat centraal. Voor meer info zie https://www.nskad.nl/events/across-the-pond/  Dit wordt het prachtige repertoire dat we zullen uitvoeren:

 

Gibbons - Drop, drop, slow tears
Blow - Salvator Mundi
Byrd  - Ave Maria
William Byrd - Lord Willoughby's Welcome Home (from: My Ladye Nevells Booke of Virginal Music (1591))
Byrd - Kyrie, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei
Jan Pieterszoon Sweelinck (oeps, dit is geen Brit!)- Mein junges Leben hat ein End 

Purcell - Funeral sentences
Howells - Magnificat and Nunc Dimittis
O'Sullivan - The long day closes
Charles Villiers Stanford - Intermezzo Founded upon an Irish Air opus 189/4
Campion - Lift up to heav'n sad wretch
Campion - Seek the Lord
Campion - Never weather beaten sail
Elgar – They’re at rest
Elgar - My love dwelt in a Northern Land
Holst – I love my love
Gardiner - Evening Hymn

 


23 maart: een scratchdag, met prachtig repertoire van Fauré. (waaronder het Requiem en ook het Ave Maria voor mannenkoor!)  

Volgende maand meer info over mijn (Leenke de Lege) concerten in maart en april, maar er is één happening op 23 maart waar ik je wel vast op wil wijzen. Want.... je mag daaraan meedoen! Iedereen mag meezingen!  Inschrijven is wel noodzakelijk.  Samen met het super-leergierige NSKAD en mijn ambitieuze ouderenkoor Koor Surplus hebben we op 23 maart een scratchdag, met prachtig repertoire van Fauré. (waaronder het Requiem en ook het Ave Maria voor mannenkoor!)  Wil je weten wat een 'scratch' is en sowieso meer weten, zie dan https://www.nskad.nl/events/scratch-2024-requiem-van-faure/

Maart 2024: start project Euregio Vocalistenwerkplaats voor amateur solozangers

Beste koorvereniging,

 

Zijn er onder jullie leden zangers die solo (willen) zingen? Dan is hier een kans om podiumervaring op te doen.

 

In maart 2024 start voor de tweede keer het project Euregio Vocalistenwerkplaats

(www.euregio-vocalworkshop.eu/nl) om amateur solozangers uit diverse genres de kans te bieden podiumervaring op te doen in een internationale setting met ook Duitse deelnemers. Op de site staat o.a. een videoverslag van het eerste project. Het project wordt gesubsidieerd en de kosten voor de deelnemers zijn beperkt.

 

Het project bestaat uit een Open Stage in het Akoesticum te Ede, een workshopweekend in Heek (Duitsland) en voorstellingen in Heek en Ede. Bij de Open Stage zingt elke deelnemer enkele liederen en vindt een selectie plaats voor het vervolg van het project. Daarvoor zullen ongeveer 14 zangers/zangeressen worden uitgenodigd. Met een vocal coach en een regisseur wordt dan gewerkt aan een samenhangende voorstelling rond het thema “Hoop”. Het is daarbij uiteraard de bedoeling dat zoveel mogelijk toeschouwers de On Stage optredens en de voorstellingen bijwonen.

 

Open Podium 'On Stage'

Zaterdag 16 + zondag 17 maart 2024 in Akoesticum te Ede {NL}

 

Weekend-workshop

Vrijdagavond 12 – zondagmiddag 14 april 2024 in de Landesmusikakademie NRW te Heek {D}

 

Concerten {'Performances'}

Zaterdag 20 april 2024 in Ede + zondag 21 april 2024 in Heek

 

 

Aanmelden voor deelnemers kan online tot 13 januari 2024 op www.euregio-vocalworkshop.eu/nl. De inschrijvingskosten zijn € 35,- voor deelname aan de Open Stage. Geselecteerde deelnemers betalen voor het vervolg € 35,-. Dat is inclusief het verblijf tijdens de workshop.

 

Het project wordt georganiseerd door stichting Euregio Vocalisten Concours 

(https://euregio-vocalworkshop.eu/nl/stichting-euregio-vocalisten-concours/

Het project is gestart op initiatief van het Akoesticum en de Landesmusikakademie NRW in Heek (Duitsland) niet ver van Enschede.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jos van den Akker

Penningmeester Stichting Euregio Vocalisten Concours