Archief van Ook mooi!

HWSO/HAK wil graag de kunst het algemeen en de muzikale kunst in het bijzonder promoten. Hieronder vind je activiteiten die we in het verleden op onze [Ook mooi!] pagina hebben gepubliceerd.

Frankrijk door de eeuwen heen

DE EERSTE KEER: ORFEO VAN MONTEVERDI (dinsdag 17, woensdag 18 of woensdag 25 maart 2020)

Sommige wereldberoemd geworden muziekwerken hebben een stormachtige, onbegrepen, schandaleuze, onopgemerkte of mislukte start gehad. Van Monteverdi’s ‘Orpheus en Euridice’ kunnen we dat bepaald niet zeggen. Orfeo, de ‘wereldpremière’ op 7 februari 1607, werd meteen een hit. In de voorstelling ‘De Eerste Keer’ wordt middels het beproefde concept van de ‘FILECO’ ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Orfeo en het genie van de componist. Daarna volgt de eerste acte van de opera, maar oh, wat een bizarre en grillige wendingen kent het libretto ditmaal! De locatie, de Arboretumkerk, leent zich fantastisch voor zo’n spectakel. Met een beetje fantasie bent u terug in het paleis van Vincenzo Gonzaga in Mantua. Voor amateur-zangers is Monteverdi’s vocale muziek al moeilijk bereikbaar, met de instrumentale begeleiding zitten we meteen op het terrein van de authentieke en professionele muziekpraktijk. Daarom is van de eerste acte een volledig nieuwe instrumentatie gemaakt en kunnen we wederom een ‘wereldpremière’ tegemoet zien. Vreemde snuiters komen voorbij; Willibald von Gluck, Hauser Orkater, de Rolling Stones. Iets ervan kunt u al van tevoren genieten. Bekijkt u de korte trailer via de link :https://youtu.be/j-01wUrUN20

We zien u graag bij één van de premières op dinsdag 17, woensdag 18 of woensdag 25 maart in de Arboretumkerk, Arboretumlaan , Wageningen. Aanvang 20.00 uur. Kaarten à € 20,- op de website van de bibliotheek, www.bblthk.nl of bij boekhandel Kniphorst, Hoogstr 49, Wageningen


poster definitief russisch programma.pdf

SONANTE Symfonie Orkest (zaterdag 1 februari 2020)

Op zaterdag 1 februari speelt symfonieorkest Sonante en bijzonder concert, met muziek die niet vaak te horen is in de concertzalen. Met de 3e symfonie van Borodin, het 2e pianoconcert van Shostakovich, en de suite uit het Zwanenmeer van Tsjaikovski nemen we u mee naar Rusland.

Pianiste Anne Brackman soleert en het orkest staat onder leiding van Mark Snitselaar.

Zaterdag 1 februari, 20:00

Oude Kerk Bennekom, Dorpsstraat 45

Reserveren: symfonieorkestsonante@gmail.com


Rampen en liedjes; onlosmakelijk verbonden (maandag 27 januari 2020)

Maandag 27 januari om 20.00 uur vertelt Lotte Jensen in de bblthk over rampliederen. Zingen over rampen is al eeuwenoud: na een ramp verschenen meeslepende liederen, die vaak nog jaren nadien gezongen werden. Folkcorn zorgt voor een zeer toepasselijke muzikale omlijsting. Toegang € 5,-.

In Nederland kennen we bijvoorbeeld tal van watersnoodliederen. Die geven ons inzicht in hoe mensen vroeger met rampen omgingen: ze staan bol van emotionele uitroepen, troostrijke woorden en leerrijke boodschappen. Tijdens deze lezing passeren allerlei voorbeelden de revue. We zullen zien dat het ramplied ook vandaag de dag nog bestaat.

Lotte Jensen

Prof. dr. Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse taal en cultuur aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Momenteel werkt ze met een NWO Vici-beurs aan een onderzoek over rampen en Nederlandse identiteitsvorming.

Meer info op de site van de bblthk


ESTA Stradivarius dag (dinsdag 14 januari 2020)

Hierbij wil ik de strijkers uit uw orkest attenderen op een nieuw initiatief van ESTA (European String Teachers Association) nl de Stradivariusdag. Deze dag is bedoeld voor alle amateurstrijkers uit heel Nederland. Er zullen op verschillende niveaus strijkensembles/orkesten gevormd worden waarmee 1 dag gerepeteerd wordt, te weten dinsdag 14 januari a.s..

Een dag gezellig samen muziek maken is het doel. Niet meer en niet minder.

Op onze site www.estanederland.nl kunnen uw leden er meer over lezen en zich opgeven.

Gisella Bergman,Voorzitter ESTA Nederland


Wagenings Volkooren

Op zondag 22 december om 15.00 uur verzorgt Wagenings Volkooren een Winterconcert samen met het ensemble De Trekvogels met als titel 'Een Ontmoeting'. Het concert wordt gegeven in de Arboretumkerk aan de Arboretumlaan in Wageningen. Een kaartje kost EUR 10,- (kinderen tot 12 jaar EUR 7,50) en is te bestellen via www.volkooren.nl. Beide groepen maken wereldmuziek en hebben elkaar het afgelopen jaar een aantal keer ontmoet. Waar dat toe geleid heeft hoort u in dit concert. De Trekvogels maken deel uit van het muzikantencollectief Madlot en brengen oud Nederlandse dansmuziek aangevuld met Syrische en Koerdische liederen.

Volkooren is altijd op zoek naar nieuwe liedjes die ons aanspreken. De internationale sfeer van Wageningen vind je terug in het kleurrijke repertoire.


Symfonieorkest Sonante en dansschool MG Dance brengen Het Zwanenmeer.

Het ballet wordt gedanst door dansers tussen de 10 en 18 jaar. We luisteren naar de betoverende muziek van Tchaikowsky en naar de verteller, die ons meeneemt door dit spannende en romantische sprookje. Een prins, een slechte tovenaar en een knappe, maar betoverde jonge vrouw op wie de prins verliefd wordt. Zal het de tovenaar lukken de prins om de tuin te leiden en hem te laten trouwen met zijn dochter?

De voorstelling duurt ongeveer 50 minuten is gericht op kinderen van 4 tot 99 jaar.

Na afloop mogen de kinderen het podium op om muziekinstrumenten uit te proberen en zelf te dansen.

Kom kijken en luisteren naar deze heerlijke decembervoorstelling voor jong en oud en ervaar zelf de betovering van Het Zwanenmeer.

Zondag 1 december, 15.00 uur, de Junushoff

Reserveren: sonantekinderconcert@gmail.com Nynke Schulp | Secretaris Symfonieorkest Sonante

0622943142 | nynkeschulp@gmail.com | www.sonante.nl